Het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui) is een multidisciplinair platform van Matthijs Bosman, een organisatie die zich sterk maakt voor interventies in het Publieke Domein door studenten en alumni.

(Be)leefbaar en Leerbaar

Voor iedereen een ervaring in de openbare ruimte. 

 

Kunst, design, techniek, data-analyse en ICT zijn naast stedenbouw en architectuur, extreem relevante instrumenten om ontwikkelingen in de maatschappij beleefbaar te maken in de openbare ruimte. Samen ingezet, kunnen ze ons leefgebied op een verrassende manier beïnvloeden en zelfs tot een slimme, duurzame en responsieve omgeving transformeren.

Dat is niet alleen een bijdrage aan de kwaliteit van de buitenruimte en de beleving van innovatie die doorgaans achter de gevels van bedrijven plaatsvindt. Het is ook nog eens ontzettend leerzaam. 

Thanks to Polis Network for part of this image: www.polisnetwork.eu

De quadruple helix is zó 2020

 

Data-analisten, designers, technici, ICT-ers, kunstenaars, ondernemers, onderwijs en overheid leren met behulp van Instituut OpRui van elkaar door de belevingswaarde van de publieke ruimte te omarmen.

Geen triple helix of quadruple helix maar een octuple helix met de burger als betrokken publiek! 

Image courtesy of Deviant Art

Vanaf januari 2022 starten pilots in het onderwijs, met als specifieke locatie de Spoorzone in Den Bosch.

De minor 'Van leefbare, slimme stad naar beleefbare, slimme stad'  wordt mogelijk gemaakt door gemeente Den Bosch en Avans  Hogeschool.

Het is één van de resultaten van het onderzoek naar mogelijkheden om een discipline overstijgend studieaanbod te creëren waarbinnen studenten tot waarneembare interventies in de publieke ruimte kunnen komen.

Het onderzoek is een vervolg op de visie  'De stad die binnen wil komen' 

Een visie op de waarde van kunst en design in de toekomstige openbare ruimte van de Spoorzone Den Bosch - Matthijs Bosman 2020 

 

Download hieronder 'De stad die binnen wil komen'

Download
De stad die binnen wil komen - Matthijs Bosman 2020
Een visie op de waarde van kunst en design in de toekomstige openbare ruimte van de Spoorzone Den Bosch
De stad die binnen wil komen def webver
Adobe Acrobat Document 24.3 MB

 

Download hieronder 'Responsieve publieke ruimte'

Een verkenning naar de inzet van interactieve technologie in het ontwerp van de openbare ruimte - Frank Suurenbroek, Ivan Nio en Martijn de Waal, een uitgave van de Hogeschool van Amsterdam:

Download
Responsieve-Publieke-Ruimte_HvA_2019_NL_
Adobe Acrobat Document 74.6 MB

Heb je vragen over het instituut OpRui of over een Minor? Of wil je jezelf, een organisatie of opdracht aanmelden? Neem dan contact op!